Social media voor bedrijven. We lezen het, horen er veel over en eigenlijk weten we het allemaal ook wel. Social media is al een tijdje een grote hit en het blijft zich steeds meer ontwikkelen. Toch blijft er voor bedrijven rondom dit onderwerp veel onduidelijkheid bestaan. Wat erg jammer is, want elk bedrijf kan door de juiste inzet van de gepaste kanalen al snel een groot verschil maken. Maar hoe maak je als onderneming nou echt effectief gebruik van social media? Je leest het hieronder!
Wat is social media?
Social media is de verzamelnaam voor online platformen waarop content geplaatst kan worden. Denk hierbij aan foto’s, video’s, animaties en teksten. Op deze manier gebruik je het internet om informatie met elkaar te delen op een innovatieve en leuke manier. Na het massaal particulier gebruik van allerlei social media zoals Twitter, Facebook, LinkedIn, Pinterest en Instagram kon het bedrijfsleven natuurlijk niet achterblijven. Bedrijven delen hierop kennis over onderwerpen die zij belangrijk vinden om te delen. Daarnaast beantwoorden ze vragen en zoeken ze interactie met vaste- en potentiële klanten. De lijnen zijn zo steeds korter geworden tussen bedrijf en klant. Dit zorgt voor een snellere service en je bouwt effectief een relatie op met de klanten. Onthoudt wel dat social media geen verkoopkanaal is.
Waarom is social media belangrijk voor bedrijven?
De meeste ondernemers weten wel dat social media niet meer weg te denken is in de communicatie van een bedrijf. Social media kanalen vullen de traditionele communicatiemiddelen zoals tv, radio en kranten aan. Het verschil van social media voor bedrijven is dat deze kanalen wel meetbaar zijn en een stuk goedkoper is dan de traditionele kanalen. Via social media krijg je niet alleen maar naamsbekendheid, een groter merk en inzicht in je doelgroep, maar je deelt ook nog eens je kennis en expertise waardoor je betrouwbaar overkomt op klanten.
De werkwijze van social media
Als eerste bepaal je door middel van een kort concurrentieonderzoek welk platform het beste bij jouw bedrijf past en waar jij je het prettigst bij voelt. Daarna maak je een uitgebreid concurrentieonderzoek waarna je de contentkalender opstelt. Dit is absoluut nodig om tot het beste resultaat te komen. Zomaar een keer wat posten past niet in het complete marketing- en communicatieplan en zal ook zeker niet het gewenste resultaat genereren. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.