Retail marketing is de promotie- en marketingactiviteiten om verkopen te verhogen in de detailhandel. Het optimaliseren van de verkopen gebeurde vroeger alleen voor de fysieke winkel. Tegenwoordig gebeurd dit echter ook voor de webshop van retailers. Online wordt namelijk steeds belangrijker binnen de samenleving.
Retailmarketing vroeger
Vroeger, toen de consument nog geen gemakkelijke toegang had tot het internet was de retailer aan de macht. Er waren namelijk maar beperkt aantal concurrenten binnen het verzorgingsgebied. De retailer kon dus redelijk vrij zijn prijs bepalen. Om de verkopen binnen de fysieke winkel te optimaliseren werd er vroeger vooral gebruik gemaakt van basis retailmarketing modellen. Er was nog niet heel veel data beschikbaar over de wensen van klanten. Ook werd het gedrag van van klanten nog niet optimaal bestudeerd.
Retailmarketing nu
Naarmate de jaren vorderde en de samenleving steeds digitaler werd veranderde er ook veel dingen binnen de retailwereld. Er kwamen grote online spelers bij zoals bol.com en coolblue. De traditionele retailers die al jaren in Nederland actief waren hadden deze stap nog niet gezet. Dit zorgde voor erg veel faillisementen. De online spelers speelden namelijk perfect in op de wensen van de klant en trokken hierdoor erg veel aankopen naar zich toe. Het was dus duidelijk voor de klassieke retailers dat er iets moest veranderen. Deze veranderingen kunnen alleen worden doorgevoerd met de hulp van experts op het gebied van retail marketing. Er is tegenwoordig veel meer data beschikbaar voor retailers over haar klanten. Door deze data goed te analyseren en hier slim op in te spelen konden ook de klassieke retailers de overgang maken. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de Jumbo. De Jumbo merkte dat de wens van de klant aan het veranderen was. Er was steeds meer behoefte aan gemak en snelheid. De Jumbo speelde hier slim op in en begon met het bezorgen van boodschappen aan huis. Nadat de Jumbo hiermee is begonnen zijn bijna alle supermarkten van Nederland gevolgd en zijn er bedrijven als PicNic uit de grond geschoten.
Verandering positief of negatief voor de retailers?
Is deze verandering binnen het retaillandschap nou positief of negatief voor retailers? Dat ligt volkomen aan de retailer. Iedere retailer die bereid is mee te veranderen en daar ook tijd en moeite in steekt zal het hoogstwaarschijnlijk wel overleven. Voor hen is het dus een positieve verandering. Voor retailers die vasthouden aan hun klassieke manier van doen is de verandering iets minder positief. Een voorbeeld voor welke retailer de verandering negatief heeft uitgepakt is V&D. V&D bleef stug vasthouden aan de bedrijfsvoering die ze al meer dan 30 jaar uit voerden. Dit resulteerde in teruglopende verkopen en uiteindelijk het faillissement. De verandering kan dus positief of negatief uitvallen afhankelijk van de retailer.